Thursday, December 31, 2009

Tahun Baru - Nama Tuhan Baru?

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera kepada para pembaca yang bukan Muslim

Hari ni saya baru saja terbaca artikel yang membenarkan penggunaan kalimah Allah dalam penerbitan Herald- The Catholic Weekly.
Saya tak tahulah nak cakap apa. Hakimnya kata orang bukan Islam ada hak untuk guna kalimah Allah kalau hanya untuk kegunaan untuk sesama penganutnya. Kementerian Dalam Negeri pula tiada kuasa untuk menghalang penggunaan kalimah Allah. Ada lagi hujahnya, tetapi saya tak ingat. Demi menanam semangat membaca dalam diri para pembaca sekalian, pergilah baca Utusan Malaysia keluaran 1 Januari 2010.

Saya dah kelirulah. Saya harap Raja-raja Melayu akan ambil tindakan yang sewajarnya, sebab mengikut perlembagaan Raja-raja Melayu ada hak ke atas agama Islam. Walaupun saya sedar kalau saya tulis perkara ini dalam blog saya yang tidak popular ini besar kemungkinan tidak akan mengubah apa-apa, tapi saya harap pembaca boleh mengambil iktibar.

Kepada penganut Kristian, saya dan orang Islam yang lain hormat anda semua. Kami tiada pun hendak guna perkataan Jesus Christ dalam majalah Al-Islam atay Solusi. Kalau perkataan Jesus tu memanglah digunakan untuk penerbitan Islam berbahasa Inggeris kerana Jesus ialah terjemahan Isa dalam bahasa Inggeris.
Kenapa anda tak hormat kami? Kenapa anda nak guna perkataan Allah? Di mana pendirian anda?

Wednesday, December 23, 2009

Through My Window - Bunkface

Aaarghh.. lagu ni best betul! Dah dengar berjuta kali pun tak boring lagi. Aku rase lagu ni kalau buat lagu batch lagi best. Daripada lagu Generasiku tu.. huh... tak layanlah.

Tuesday, December 22, 2009

Sekolah

Hari ni aku baru habis baca siri komik Under 18 No Fear. Empat buah novel grafik sudah aku khatamkan. Seperti cerita-cerita nukilan kartunis Zint yang lain, jalan cerita dan gaya lukisan memang menarik. Tetapi pada penghujung novel grafik keempat iaitu Under 18: End of Fear, ada satu ayat yang membuatkan aku tertarik. Rasa sedih sedikit pun muncul dalam sanubari.

"Kahwin, ada anak, pertemuan dan perpisahan... tu semua boleh terjadi berkali-kali, tapi alam persekolahan datang hanya sekali.

Tak kira walau hebat ke tak, itulah memori pahit manis yang akan kekal buat selama-lamanya..."


















Kepada kawan-kawan aku : budak-budak MRSM Mersing 05-07 dan MRSM TGB 08/09, aku ucapkan terima kasih sebab telah memberi aku pengalaman alam persekolahan yang tidak akan dilupakan.


Tuesday, December 15, 2009

Kalimah Allah

Assalamualaikum semua.
Dalam akhbar Utusan Malaysia hari ini, ada satu artikel tajuknya "Kalimah Allah Tidak Patut Jadi Isu" tulisan Norazlita Mohd Sies.
Jadi saya nak komen sikit tentang artikel ini dari dua perspektif: Kristian dan Islam.

Kepada penganut Kristian, terutamanya editor Herald-The Catholic Weekly,
saya harap anda semua boleh hormat warga Islam di Malaysia dengan tidak menggunakan kalimah Allah dalam penerbitan anda. Bukankah tuhan anda digelar Jesus Christ? Mengapa anda tidak menggunakan nama Jesus Christ sahaja? Kenapa mahu guna perkataan Allah? Cuba tengok masyarakat Kristian di negara-negara yang lebih maju sperti Amerika dan UK, mereka tidak menggunakan kalimah Allah langsung dalam dakwah mereka, tetapi pegangan Kristian di sana saya tengok kuat juga.

Kepada masyarakat Islam;
Kita patut contohi kesungguhan orang Kristian dalam menyebarkan dakwah. Mereka sanggup keluar masuk mahkamah supaya kalimah Allah boleh digunakan dalam penerbitan mereka. Mereka sanggup meredah hutan belantara di pedalaman Sabah dan Sarawak untuk berdakwah ajaran Kristian kepada masyarakat pribumi seperti Dayak, Kadazandusun dan sebagainya. Tapi kita? Kiat hanya duduk melangut, tidak fikirkan tentang agama kita. Islam pada masyarakat Malaysia hanya pada ibadat sahaja. Dalam aspek kehidupan lain seperti perniagaan, pekerjaan, perhubungan dan lain-lain hal keduniaan langsung tak ikut Islam. Sebab itu ramai orang bukan Islam melabelkan Islam sebagai agama Melayu. Masyarakat Melayu pula faham-fahamlah, penagih dadah, mat rempit, kaki lepak, makan rasuah dan sebagainya yang mazmumah. Macam mana kita nak berdakwah macam ni?

Team Lotus F1 1Malaysia


Hari ini aku nak cerita pasal Lotus F1 1Malaysia Team. Nampak macam gempak, boleh promosi Malaysia di mata global. Tetapi cuba tengok pemandunya.
Pemandu pertama- Jarno Trulli
Pemandu kedua - Heiki Kovalanein
Pemandu ketiga - Fairuz Fauzy

Kenapa pemandu utama bukan orang Malaysia? Malulah macam ni. Kata Malaysia.

Yelah, ni bukan team Malaysia, tetapi gandingan syarikat Lotus DAN Malaysia. Jadi mestilah mereka tak nak malu bila buat debut tahun depan. Jadi mereka mesti kena upah pemandu yang dah veteran, boleh beri first impression yang mantap di kalangan warga sukan F1 dunia.

Cuma apa yang saya harapkan ialah, harapnya Encik Fairuz boleh berusaha dengan lebih gigih dan belajar daripada dua orang lagi ahli pasukan yang lain. Saya harap anda boleh dilantik sebagai pemandu utama untuk pasukan Lotus F1 kelak, buat Malaysia happy. Dan kalau boleh mungkin dalam masa 5 tahun lagi, biar tiga-tiga pemandu orang Malaysia. Baru Malaysia.

Kepada kerajaan Malaysia, kamu semua dah banyak laburkan cukai rakyat dalam projek ini. Saya harap projek ini akan memberi pulangan yang setimpal, mungkin dari segi peningkatan sektor pelancongan di negara ini atau dalam cara-cara lain. Rakyat-rakyat yang susah kamu semua abaikan dan buat projek F1 pulak. Tidak mengapa, mungkin ada hikmahnya. Mungkin bila Lotus F1 Malaysia dah buat debut tahun depan, mungkin para Mat Saleh akan berkata macam ini:

"Hey look at that.. it's a new team!"

"Yeah man. And look at the machine dude. Sh*t man, I can't see clearly. What's it said?"

"Yeah it's Lotus alright. Wait, there's one more. 1...what the...Ma..lay...si..a. 1Malaysia? What he hell? They're bringing that loser again?!"

"Who?"

"Alex Yoong"

"Oh."

Tahniah pasukan Malaysia

Ok, jadi ini bukan gambar semasa diorang kalahkan Laos tempoh hari. Tetapi bila menyedari mereka berjaya berhempas-pulas masuk final Sukan SEA di Vientiane, fuh aku sangat terkejut. Yelah kan, bola sepak Malaysia, baju je harimau tapi takde lah segarang harimau. Tapi diorang berjaya masuk final. Seronok betul. Kepada pembaca yang hadirin, tengoklah bola sepak time final nanti. Mungkin kualiti permainan tak sebaik EPL atau La Liga, tapi rasanya dah tiba masanya kita sokong bola sepak Malaysia. Paling kurang kalau kalah pun, mereka kalah dengan bergaya, mutu permainan cantik.

Saturday, December 12, 2009

Evening skating..

I skated with a guy named Edi today
Age 22, studying at UiTM
Very polite dude
He said he stopped skating about 2 or 3 years, and he just started again today
That's good, I thought. I can learn from this guy.
At first, he pulled off some kickflips. Out of 10 tries, i think he landed about 4 or 5.
But then he said he wanted to pull off 360 flips.
After 3 tries, he landed it. My mouth was shut tight. I was speechless. Then he pulled those amazing 360s again and again.
Wow.

And another thing, for the first time in my life i got to see a BMX kid. He was quite awesome. His bunny hops was high.

Friday, December 11, 2009

Downhill at Tasik Perdana

Pagi tadi, baru pergi Tasik Perdana
Keluarga aku nak beriadah
Aku pun apa lagi, bawalah papan beroda empat
Tapi aku tak berminat nak bermain tricks hari ni
Seperti tikus, aku mencari-cari kawasan berbukit sambil membawa papanku
Bila aku jalan-jalan semua orang tengok aku dgn pelik
Yelah, orang datang situ nak berlari anak, bertaichi dan sebagainya
Mana ada orang bawak papan selaju
Yelah, lagipun time tu aku keseorangan, keluarga aku yang lain main badminton
Tapi aku buat tak kesah, asalkan aku dapat apa yang aku cari
Aku senyum je kat mereka, beri sedekah sikit
Bila agak-agak dah sampai ke tempat yang agak tinggi, aku pun mula meluncur ke bawah
Seronok rasanya bila ditarik graviti, makin lama makin laju makin berangin makin best
Bila dah sampai bawah, cari pula laluan yang lebih cerun
Memang banyak jog paths yang cerun, tapi semua tak rata, licin lagi
Lagipun nanti takut terlanggar orang
Jadi aku pun meluncur di jalan tar saja, lebih mencengkam tapi geseran pun kuat
Rasanya kalau meluncur di atas tar lebih selamat, kalau jatuh memang sakit, tapi tulah lumrah
Malang jalan tar tak cerun sangat

Owl City


Okay so there's this one guy who runs a music project at USA
it's called Owl City
In Malaysia, we may never heard of that name
But at US, Owl City's big. He's already on tour.
The guy's Adam Young. Awesome fella.
Try listening to his hit 'Fireflies'.

Hai... Shifty...shifty

Hello guys.

Today i want to write about a new malaysian skate magazine, Shifty Mag. Yeah left to the the text.
I think it does not really differ from the older magazine, The Skateboarding Revolution a.k.a Revo. The only main difference is Shifty's in English, while Revo's in Bahasa Melayu. Other than that, you can expect some nice skate photos, interviews with local pros and ams and coverage on the lastest street fashion. I dont read the fashion section, i'll skip it everytime i read both mags. I'm happy with what my style. Sempoi dan bantai, asalkan aurat tutup dahlah.

I prefer Revo more than Shifty. Why?
1. Revo is in Bahasa Melayu. I love BM. More understandable.
2. The way Shifty reply to mails. I just don't like it.
3. Perhaps the main reason is when i read the 6th issue in the article Top Ten Things I hate About Skateboarding.
In that article, one thing annoyed me: Boneless. For those who don't have any idea what a boneless is, let me tell you. It's an old school trick to jump over obstacles with a skateboard. But new school has taken over now, and the trick 'ollie' is the only means to jump over anything.
To the street skaters of today, maybe boneless is crap. But to those who skated since the age of Z-Boys and before the ollie, this is style. And to the old school skaters who are happened to be too old to pop those boards because they're becoming old, boneless is an alternative to jump over obstacles. Besides, the writer should watch Mike Vallely pull off a 360 Boneless, it's very cool.
And to freestyle skateboarders like me, boneless are just one of tonnes of tricks that we can get creative with. To the writer, maybe he can say boneless is crap, but to some others, it's a good way to relive the roots of skateboarding.

Of course, everybody have rights to express their opinions. But magazine is not the place. I think he should write Top Ten Things Skaters Hate About Skateboarding. That should be nice.

2012 my review





emm...
for my first post i would like to write on my opinions about Roland Emmerich's latest hit blockbuster, 2012.

Roland is famous for directing movies that revolves around the topic about world armageddon. If I am not mistaken, his other works include Armageddon and Godzilla. Both are my favourites. I love when it comes to 'end-of-the-world' movies like Deep Impact, Evolution, Sinking of Japan and such.

Roland's latest hit, 2012 is set around the year 2012, where the old Mayan calendar called The Long Count, finishes its count on 21st December 2012. That day marks the end of the world. Almost all kinds of natural disasters you can think of will happen on that unfortunate day, with a bigger magnitude. Huge tsunamis, plate displacement, 9.0 richter scale earthquakes, and such.

Roland uses a lot of CGI in this movie (as usual). The main character, Jackson Curtis which was played by John Cusack, played his role very effectively (of course, it's hollywood. all actors there are the best). Personally I think you should watch this movie, it got a nice storyline although the scientific facts are i think more like thrash. i dont know. But i hate it when the part when the President of USA wanted to give a worldwide speech on Judgement Day, it's kinda short. Roland should make it longer.

Nah, who cares. Just go to a cinema and say to the guy at the counter and tell him you want to watch the world die. You wont regret