Friday, January 15, 2010

Bombhunters..


Senja tadi, aku bukak TV. Pergi ke saluran 555, History Channel. Masa aku tengok tu, depa tengah tayang program Bombhunters. Cerita pasal rakyat Kemboja yang masih lagi terasa tempias akibat penaklukan rejim Khmer Rouge pada tahun 1975-1979. Walaupun dah lebih 30 tahun rejim tu terhapus, namun rakyat Kemboja masih lagi rasa tertindas. Depa tiada duit nak beli makanan. Ramai orang miskin. Hidup mereka tak tentu arah. Kepapaan ialah suatu kebiasaan. Kanak-kanak tak dapat pendidikan. Nak duit kena cari kerja, tapi macam mana nak dapat kerja kalau tiada kelulusan pendidikan.
Jadi, ada inisiatif daripada sesetengah rakyat Kemboja yang nak cari duit ni, diorang pergi cari periuk api. Masa zaman Khmer Rouge dulu, rejim tu tanam banyak periuk api kat seluruh Phnom Penh, sebab tak nak bagi penduduk lari daripada genggaman rejim ganas tu. Kesannya, Kemboja ialah antara negeri yang paling banyak periuk api yang masih tertanam di seluruh dunia. Periuk-periuk api ni, walaupun dah lebih 30 tahun Khmer Rouge beredar, masih lagi 'hidup' dan mendatangkan bahaya kepada rakyat. Tapi demi mencari punca rezeki, ade rakyat Kemboja yang sanggup menggadai nyawa, pergi korek periuk api tu, diorang matikan, buang serbuk TNT, pastu jual kat pembeli besi buruk. Ada juga yang pergi cari bom-bom Amerika yang digugurkan pesawat-pesawat Amerika masa perang Vietnam dulu.
Kesian. Ada sesetengah yang dah mula buat kerja ni sejak umur 13 tahun. Tak lupa juga pada yang tersilap masa nak matikan periuk api tu, diorang kena letupan pulak. Hilang tangan. Kepada para pembaca, fikir-fikirkanlah. Kita lahir di bumi Malaysia bertuah ni, banyak-banyak lah bersyukur pada Allah. Andai kata PKM dapat pegang Tanah Melayu ni suatu masa dahulu, agaknya nasib kita akan sama seperti kawan-kawan kita di Kemboja.

Saturday, January 9, 2010

Old School Skaters and Longboards


Assalamualaikum.
Hari ni hari Ahad. Pagi tadi saya pergi main skate. Saya jangkakan saya main sorang-sorang je, sebab biasanya takde orang main pagi-pagi. Saya main sebab nak tingkatkan konsistensi. Tapi bile dah sampai kat 'skatepark' Lembah Keramat, nampak 2 orang dalam umur 30-an main skate. Settle. Boleh join. Aku pun pergi kat depa, bersalaman dan bertegur sapa. Tapi sorang ni bawak skateboard pelik sikit. Panjang skateboard dia.
Dia bawak Longboard. Tengok gambar. Camtulah longboard.
Panjang kan? Memang. Panjang giler. Bile die tengok aku skate, dia tawar kan aku longboard die, dia suruh aku cuba. Aku pun cuba la.
Wou...memang best. Bile jalan rasa smooth je. Tak macam skate aku, langgar jalan yang retak sikit dah bergegar. Brother tu kata longboard ni macam surfing. Tak taulah. Tapi yang aku tau, memang flow. Lancar je. Pastu aku cuba nak ollie. Tak jadi. Berat sangat. Pastu panjang. Brother tu buat ok. Takpelah bang. Saya main skate biasa je. Hehe.
Lebih kurang 5 minit kemudian, ade lagi 2 orang dalam lingkungan umur 30-an datang, bawak papan masing-masing. Wah. Ada reunion ke? Haha. Tak kisahlah. Aku pun join main dengan orang-orang old school ni.

Friday, January 8, 2010

Church Molotov-ed


Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Para pembaca ada tonton TV hari ini? Mesti ada. Tengok berita tak? Bukan CNN, tapi berita tempatan. Kepada yang tak tonton, tidak mengapa biar saya beritahu apa yang jadi isu hangat hari ni.
Ada tiga buah gereja telah dibom dengan bom Molotov Cocktail.
Masih belum diketahui siapa yang jadi dalang tragedi di Desa Melawati ini. Tapi saya jamin ramai yang akan buat spekulasi bahawa yang jadi dalang ialah orang Islam. Ye lah kan, baru-baru ni isu kalimah Allah melibatkan agama Kristian.
Ye ke? Saya harap tak.
Saya harap perkara yang sering berlaku di Afghanistan dan Pakistan tidak akan berlaku di Malaysia.
Saya harap orang-orang Islam Malaysia, termasuk Melayu, Cina, India dan lain-lain bangsa, tidak akan dicop sebagai pengganas oleh warga kapitalis dan orang-orang bukan Islam.
Saya harap orang Islam yang telah diturunkan ujian hebat oleh Allah Taala sekarang tidak akan bertindak secara semberono.
Saya harap tragedi ini tidak akan mengkonkritkan penyataan bahawa Islam adalah pengganas.
Akhir sekali, saya harap tragedi 13 Mei tidak akan berulang lagi.