Friday, May 11, 2012

Petikan daripada buku FIM2: Patrick Teoh

Assalamualaikum.

Memandangkan aku sekarang tengah baca buku Found in Malaysia 2, aku ingin ambil petikan-petikan daripada buku tersebut dan kongsi bersama para pembaca. Bosan juga kalau baca seorang diri, jadi aku rasa baik aku kongsikan bersama.

"Until 15 or 16 years ago, I was a staunch supporter of the New Economic Policy and the Barisan Nasional government. I had no problems with bumiputera status. I thought, simplistically and naively, I suppose, that being a citizen of a country with rich and poor, those richer have a duty to the poor.  The NEP as a concept was very noble. But about 15 years or so ago, my feelings changed. Like many other Malaysians, I began to see so much abuse. The NEP is not doing what it should do; it's not benefiting anyone it should. We're still the same as we were. And there's this growing sense that I'm asked to contribute more and get less. Sure we're called pendatang [by] clowns [who] say this. But after a while, you begin to feel that maybe it's not just the clowns who are saying this. Maybe it's the government of the day who is also beginning to feel that way. Maybe it's the government that actually wants people to believe that."
-Patrick Teoh
Aku setuju dengan Patrick. Pada asalnya Dasar Ekonomi Baru, seingat pengetahuan sejarah aku yang sekadar ajaran buku teks di sekolah menengah, tujuannnya adalah untuk menaikkan taraf sosioekonomi orang Melayu, di mana terdapat jurang ekonomi yang besar antara orang Melayu dan bukan Melayu. Diasaskan pada 1971, dasar ini ditamatkan pada 1990, namun pada tahun yang sama diberi nafas baru dengan nama National Development Policy (apa nama Melayu dia entah, haha) tetapi masih mengekalkan unsur-unsur DEB yang original.

Setelah lebih 30 tahun, di mana orang Melayu sekarang? Masih belum berdaya saing dengan bukan Melayu, masih perlukan tongkat apabila berjalan. Selepas 30 tahun menerima bantuan dan keistimewaan, nampaknya orang Melayu dah lupa akan keupayaan untuk berdiri dengan kaki sendiri; berdiri megah bersama bangsa lain tanpa mendapat bantuan kerajaan. Masih mengharap pada kerajaan untuk berjaya. Kenapa? Yang ni aku tak boleh huraikan, sebab aku pun kurang arif tentang benda ni. Aku tak mahu terus main pakai tuduh sahaja.

Kemudian ada pula cerita-cerita rasuah dan korupsi dalam penguatkuasaan DEB. Duit dan bantuan yang sepatutnya diberikan kepada orang Melayu, lesap begitu sahaja. Kenapa? Orang-orang tengah dah ambil. Kalau tak semua pun sebahagian. Mungkin ini juga salah satu sebab kegagalan DEB.

Dah, aku tak boleh cerita panjang pasal benda ni. Sebab aku sangatlah jahil. Sekarang pun aku tengah buka Wikipedia tentang DEB ni (http://en.wikipedia.org/wiki/Malaysian_New_Economic_Policy) baru nak baca. 

Tak kenal siapa Patrick Teoh? Dia adalah seorang pengacara radio Redifussion pada era 1960-an dan Radio 4 pada era 1990-an. Masa TV3 baru diasaskan, Patrick juga merupakan newscaster untuk TV3. Dia juga pernah berlakon untuk beberapa drama TV. Sebenarnya aku pun tak berapa kenal Patrick Teoh ni, tapi sebelum 2000, dia ni orang yang terkenal. Cuba tanya ibu bapa kalian, mesti kenal. Buku dia, Teohlogy, aku dah baca. Sarat dengan bebelan orang tua tentang negaranya yang makin terumbang-ambing.

Akhir sekali, sebelum aku tulis untuk post kali ini, aku pun ada tanya pada diri aku, adakah aku bekerja dengan bersungguh-sungguh untuk agama, negara dan bangsa aku. Semoga aku berusaha dengan lebih keras lagi lepas ini.

Sekian.



1 comment: